Saturday, January 30, 2010

Meluah luap

Beberapa perkara yang mahu diluahkan, saya tahu perkara ini sudah basi tetapi kerana ada sedikit kelapangan saya mahu juga menulis tanpa risau akan kesan basi pada kesihatan anda.

Perkara satu: Isu kalimah Allah. Allahuakbar! Saya sendiri berfikir panjang tentang pendirian yang akan saya pegang berkaitan dengan isu ini. Ikhlas kata, saya segan mahu berdebat kerana isu ini kerana saya memang bukan bijak pandai warak tawaduk dalam agama, jadi saya tidak mahu menyesatkan manusia yang lain. Walaubagaimanapun, saya tertarik dengan pandangan bersudut-sudut dalam isu ini. Ringkas kata dari segi hukum memang tiada masalah, namun dari sudut semasa, ada masalah yang kita perlu fikirkan.. (rujuk sini). Nasihat saya, jangan main api, mainlah bola ataupun tenis.

Perkara dua: Isu babi singgah ke masjid, gereja diletupkan. Banyak teori yang keluar angkara petualang jalang yang melaksanakan perkara bodoh ini. Saya juga keliru dengan manusia begini. Kecik kecik tak nak mampos, besar besar membunuh babi. Lebih baik mereka membunuh babi babi hutan yang berkeliaran secara membabi buta di kerteh ini lalu kepalanya dieksport ke negara pemakan babi. Bagi yang mengebom gereja, anda sepatutnya berlakon dalam video klip "Da Bomb".

Perkara tiga: Isu Liverpool. Tiada komen. Nak komen juga. Main macam tahi. Tapi takpa, sabar kerana masa ini kita perlukan penyokong lebih dari peminat. Dan ya, saya penyokong. Penyokong berfungsi ketika pasukan dalam kesukaran. Manakala peminat hanya berminat masa menang saja. Jadi marilah ramai-ramai kita sokong Liverpool.

Perkara empat: Bas laju. Bodoh punya pemandu bas yang tiada etika memandu.

Perkara lima: Saya nak kahwin. Ya, saya nak kahwin, jadi anda yang cuba nak cuba cuba, sudah tidak boleh lagi.Haha. Ada anda kisah? Ya saya tahu anda tak kisah. Tapi doakan kebahagian saya dan dia. Saya mengharapkan semuanya akan berjalan dengan lancar dan sempurna..

Perkara enam: 20 sekolah hebat? Kecewa kerana sekolah saya tidak tergolong dalam golongan sekolah elit itu. Tapi tidak mengapa, sekolah saya tetap terbaik di hati saya dan di hati bekas pelajarnya.

Setakat itu sajalah isu-isu basi yang saya nak luah luap kali ini.

No comments: